ΧΙΟΣ, το μυροβόλο νησί

Το νησί της μαστίχας, των γιασεμιών και των μεθυστικών αρωμάτων, το νησί με τα περιβόλια και τις πορτοκαλιές.

Το αρχοντονήσι με τα πέτρινα μέγαρα και τις βοτσαλωτές αυλές, με τα μοναδικά μεσαιωνικά χωριά και τους πύργους τους.

Πήρε το όνομά της, σύμφωνα με την παράδοση, από την νύμφη Χιόνα, την κόρη του Οινοπίωνα, του πρώτου βασιλιά και οικιστή της από τον οποίο έμαθε τα μυστικά της αμπελουργίας, έτσι όπως και ο ίδιος τα είχε διδαχθεί από τον πατέρα του, τον θεό Διόνυσο.

Κ
ατά τον Ίωνα όμως ονομάστηκε έτσι από το Χίο, γιο του Ποσειδώνα, που όταν γεννήθηκε έπεσε πολύ χιόνι στο νησί.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, που αναφέρει ο ιστορικός Ισίδωρος, το όνομα Χίος το έδωσαν οι Φοίνικες και σημαίνει στη Συριακή γλώσσα τη μαστίχα.

Κατά καιρούς το νησί αναφέρεται και με άλλα ονόματα , που δεν επεκράτησαν, όπως Πιτυούσα από τα πεύκα του, Αιθάλεια γιατί ήταν ηφαιστειογενές, Οφιούσα από τα πολλά φίδια και Μάκρη γιατί το σχήμα του νησιού είναι μακρόστενο με κατεύθυνση από βορρά προς νότο. 

Ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας(πέμπτο σε μέγεθος, με μήκος ακτών 213 χλμ.), η Χίος βρίσκεται στο Β. Α. Αιγαίο πολύ κοντά στη Μικρά Ασία και απέναντι από τη χερσόνησο της Ερυθραίας, από την οποία χωρίζεται με το ομώνυμο στενό ή στενό του Τσεσμέ.

Ένας τόπος με πανάρχαια ιστορία, που έγινε σταυροδρόμι μεγάλων πολιτισμών, εμπορικός σταθμός από τους σημαντικότερους του μεσαίωνα και της τουρκοκρατίας.

Υπήρξε μεγάλο κέντρο του ελληνικού πνεύματος, πατρίδα μεγάλων δασκάλων και λογοτεχνών, του Ομήρου, του Αδαμάντιου Κοραή, του Νεόφυτου Βάμβα, του Γιάννη Ψυχάρη, του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, του Εμμανουήλ Ροϊδη και του Λάμπρου Πορφύρα.

Τη ζήλεψαν οι αρχαίοι κυρίαρχοι, την αγάπησαν οι Γενουάτες και οι Ευρωπαίοι, της χαρίστηκαν στην αρχή, ακόμα και οι Τούρκοι.

Ό
σοι τη γνωρίζουν σήμερα την αγαπούν. Γιατί η φύση της έμεινε αγνή και αμόλυντη, το κλίμα της είναι γλυκό, οι θάλασσές της κρυστάλλινες και το χρώμα της μοναδικό.

Σ
τη συνέχεια, ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος στο νησί, που απλώνεται κυρίως στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού, ο Δήμος Ομηρούπολης και δεύτερος σε πληθυσμό ( 7500 κάτοικοι) σας προσκαλεί να τον γνωρίσετε και να περιηγηθείτε μαζί του στους ναυτότοπους και στα γραφικά χωριά του.
 
Home Δήμος Ομηρούπολης Χρήσιμες Πληροφορίες Εκπαίδευση Βροντάδος Οδοιπορικό Σωματεία Παραδόσεις Τοπικά Έθιμα
Created by Dimitris M. Psoras, Eirini Skapinaki and Experimental's working teams. Copyright © 2001 - 2008 by " HIEnet-TES "
All rights reserved. Every duplication going beyond proxy caching needs an explicitly written permission.
Last modified: 29/12/2009 00:19.